Ingredienser

1 tårta, ca 10 bitar

Fyllning 

  • 100 g vit choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ l jordgubbar
  • 1-3 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Botten

1 förp Kungsörnen Citronkaka

Garnering 

  • 2 dl vispgrädde
  • Jordgubbar 
  • Röda vinbär eller andra bär
  • Vit choklad eller kokosflakes
  • Citronmeliss

 

  • Smör och ströbröd till formen.

Jordgubbstårta med citron och vit choklad

En riktigt härlig tårta med citronsockerkaka, färska jordgubbar och vit chokladmousse. Garneringen kan varieras efter smak och tillgång på bär.

Så här tillagar du receptet (1 timme 30 min):

1. Börja med fyllningen: Hacka chokladen. Koka upp grädden och ta kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Häll upp blandningen i en skål, låt svalna och ställ sedan i kylskåpet ca 2-3 h.

2. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 20-24 cm i diameter. (Kakan bakas i en springform i stället för i en sockerkaksform).

3. Förbered bottnarna: Tillaga citronkakakan enligt anvisningen på förpackningen,  Låt kakan svalna och skär därefter i två delar. 

4. Snoppa jordgubbarna och lägg dem i en skål. Mosa samman med en gaffel tillsammans med flor- och vaniljsocker, justera mängden socker beroende på hur söta jordugubbarna är.

5. Vispa den vita chokladgrädden med elvisp till en luftig mousse.

6. Vispa grädden till garneringen.

7. Placera botten av kakan på ett fat. Fördela de mosade jordgubbarna och därefter den vita chokladmoussen över kakan. Lägg på den andra kakdelen och bred över vispgrädden med hjälp av en spatel eller kniv. 

8. Garnera kakan med jordgubbar, röda vinbär, hallon och/eller andra bär, flisor av vit choklad eller kokosflakes och citronmeliss.