Ingredienser

1 tårta, ca 12 portioner

Kaka

Fyllning

  • 100 gram färskost
  • 60 gram smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 msk kakao
  • 4 dl florsocker
  • ½ dl kallt, starkt kaffe

Chokladglasyr

  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • En nypa salt 

 Garnering

  • Påskgodis, t.ex. choklad- och/eller skumägg
  • Grantaäppelkärnor
  • Citronmeliss
  • Smör och ströbröd till formen

Påsktårta med choklad och kaffe

En riktigt chokladig och maffig tårta med saftig botten och färskostfyllning. Smaksätt gärna fyllningen med ett par matskedar mörk rom eller likör.

Så här tillagar du receptet (1 timme, 30 min):

1. Sätt ugnen på 175 grader. 

2. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

3. Vispa smör och socker riktigt pösigt med en elvisp eller i en matberedare.

4. Rör ner äggen, ett i taget.

5. Blanda samman mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt  i en bunke och rör ner i smörblandningen.

6. Häll smeten i formen och grädda kakan i cirka 40 minuter i 175 grader. Känn med en sticka så att kakan är fast i mitten. Låt svalna.

7. Vispa färskost, smör, vaniljsocker och kakao fluffigt. Sikta ner florsockret, och rör till en slät smet. Rör ner kaffet.

8. Hacka chokladen. Koka upp grädden. Tag kastrullen från värmen och tillsätt chokladen och saltet. Rör tills chokladen smält. 

9. Dela den avsvalnade kakan i två delar. Placera botten på ett fat och bred på fyllningen. Lägg på den andra delen,  bred på glasyren och dekorera med godis. 

10. Precis innan servering, strö över granatäppelkärnor och garnera med citronmelissblad.