Ingredienser
4 stycken rågkakor
Recept på klassiska rågkakor från baksidan på Kungsörnens Finmalt Rågmjöl.
1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vatten och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl av Kärnvetemjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt (ta ev mer mjöl) tills den känns smidig. Ca 8 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
3. Låt degen jäsa övertäckt med bakhandduk till dubbel storlek ca 40 minuter.
4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Kavla eller platta ut dem till runda kakor, ca 16 cm i diameter.
5. Lägg kakorna på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Nagga dem och låt jäsa i ca 30 minuter. Värm ugnen till 225°C (varmluft 200°C).
6. Grädda mitt i ugnen, 12-15 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk.